Τανγκοθεραπεία

Καναδοί επιστήμονες πρότειναν σε πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον να κάνουν μαθήματα αργεντίνικου τανγκό, με θεαματικά αποτελέσματα.

 

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Κάποια από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου χάνουν προοδευτικά τη λειτουργικότητά τους, με συνέπεια τη σταδιακή έκπτωση της κινητικότητας του ατόμου και όχι μόνον.

Τα πρώτα συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι η βραδυπορία, η δυσκολία στο περπάτημα, η μυϊκή δυσκαμψία, ο τρόμος και η κούραση. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, οι ασθενείς υποφέρουν από πτώσεις, μεγάλη δυσκολία στο περπάτημα, απώλεια της ισορροπίας, κατάθλιψη και ελάττωση γνωστικών λειτουργιών. Πριν από δύο χρόνια επιστήμονες από το Montreal General Hospital (MGH) και το Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ του Καναδά πρότειναν σε πάσχοντς από τη συγκεκριμένη νόσο να συμμετέχουν σε μαθήματα αργεντίνικου τανγκό με παρτενέρ υγιείς εθελοντές χορευτές. Το τανγκό επιλέχθηκε διότι στηρίζεται πάνω σε βηματισμό που παρακινεί τη μνήμη και ταυτόχρονα οι χορευτές πρέπει να συνδυάζουν διάφορες κινήσεις ταυτόχρονα. Έπειτα από δώδεκα εβδομάδες, τα μαθήματα χορού φάνηκε να βελτιώνουν την ισορροπία, την κινητικότητα και την ψυχική ικανοποίηση των ασθενών.

Η τανγκοθεραπεία άρχισε να εφαρμόζεται πειραματικά σε διάφορα κέντρα ανά την υφήλιο. Στη Βόρεια Ιταλία έγιναν συνεργασίες δημόσιων κέντρων υγείας με ειδικούς συνδέσμους οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τη μουσικοθεραπεία.

Στις συναντήσεις τανγκοθεραπείας οι ασθενείς χορεύοντας τανγκό αλλά και κάνοντας ειδικές ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, μέσω της μουσικής, καταφέρνουν να ελέγχουν καλύτερα τις κινήσεις τους, ενώ μειώνονται παράλληλα, και τα κινητικά τους προβλήματα.

Οι συναντήσεις διαρκούν μιάμιση ώρα. Στις θετικές επιδράσεις παράλληλα με τον χορό, συγκαταλέγεται και το ευφρόσυνο, εορταστικό κλίμα που επικρατεί στα χορευτικά ραντεβού.

 

Βεβαίως αυτό που μετράει δεν είναι οι επιδόσεις και οι εντυπωσιακές φιγούρες αλλά η ψυχική διάσταση της συνάντησης δύο ανθρώπων μέσω του χορού και η ενίσχυση των κινητικών ικανοτήτων τους. Ακόμη, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, η θεραπεία αυτή χαρίζει στους ασθενείς μεγαλύτερη γαλήνη, καθώς και τη δυνατότητα να επικοινωνούν με πιο ήρεμο τρόπο με τους οικείους τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πηγή: ΒΗΜΑgazino